Thursday 24 April 2008

Veel uusi raamatuid TLKK raamatukogus:





Moodsa kunsti lugu / Norbert Lynton

... asendamatu allikas neile, kes soovivad lähemalt tutvuda XX sajandi kunstilooga.

Vaata leidumused teistes Tartu ja Tartumaa raamatukogudes. Uuri lähemalt Norbert Lyntoni (1927-2007)elu ja töö kohta!

Graafiline disain. Ülevaatlik ajalugu / Richard Hollis

... ülevaade algab käsitlusega 19. sajandi lõpu plakatikunstist, kaardistab kirja ja pildi kasutusviiside muutumist brošüürides ja ajakirjades, reklaaminduses ja firmastiilides, televisioonis ja elektroonilises meedias. Vaadeldakse tehniliste uuenduste – nt fotograafia ja digitaalsete tehnoloogiate – mõju graafilise disaini arengule. Usaldusväärne uurimus 20. sajandi graafilisest disainist - lektüür nii tegevdisaineritele, tudengitele kui ka kõigile teistele visuaalkultuuri huvilistele.

Richard Hollis on tegutsenud vabakutselise graafilise disainerina, töötanud trükkali, kunstitoimetaja, tootmisjuhi, õpetaja ning lektorina.
Eesti Kunstiakadeemia, 2007

Kaasaegse disaini pioneerid / Nikolaus Pevsner

Nikolaus Pevsneri (1902−83) "Kaasaegse disaini pioneerid William Morrisest Walter Gropiuseni" ilmus esmakordselt 1936. aastal. 1949. ja 1964. aastal autori täiendustega avaldatud raamat oli pikka aega põhjapanevamaid uurimusi modernistliku arhitektuuri varasest ajaloost. Tänaseks on sellest saanud oluline osa arhitektuurikirjutuse varasalvest, mis annab ehituskunsti- ja disainiajaloo kõrval aimu ka 20. sajandi vältel valitsenud teoreetilistest tõekspidamistest. Pevsneri käsitluses sündis modernism kolme allika − William Morrise ja tema järgijate loomingu, 19. sajandi inseneride saavutuste ning juugendi pärandi põimumisel. Autor analüüsib nende allikate mõju selliste varamodernistide loomingule nagu C. F. A. Voysey ja Charles Rennie Mackintosh Suurbritannias, Louis Sullivan ja Frank Lloyd Wright Ameerika Ühendriikides ning Adolf Loos ja Otto Wagner Viinis. Uurimuse lõpetab peatükk Walter Gropiuse ja Bauhausi kunstikooliga seotud arhitektide-disanerite töödes ilmnenud mõtte- ja vormimurrangust.
Eesti Kunstiakadeemia, 2007


Eesti keraamika ajast aega / Leo Rohlin

Raamat kajastab eesti keraamika arengut muinasajast tänaseni, kus autor jäädvustab põhiliselt Eesti keraamika lähiajalugu (alates 1920. aastaist), kontekstiks kogu meie tarbekunsti arengutee. Esimese osa (retsenseerinud-toimetanud Inge Teder) moodustab põhjalik ajalookäsitlus, teises osas tutvustatakse 20. sajandil tegutsenud eesti keraamikuid personaalselt. Kolmandas osas kirjeldatakse lühidalt Eesti tööstuskeraamikat 19. sajandi lõpust kuni 1990. aastateni. Lõpuks antakse ülevaade keraamikute koolitusest Eestis 1945−1995. Teksti saadab rohke illustratiivne materjal.
Kujundanud Irina Tammis
352 lk, eesti keeles, ingliskeelse resümeega
Eesti Kunstiakadeemia, 2007

Vaata leidumused teistes Tartu ja Tartumaa raamatukogudes!