Tuesday 13 May 2008

Kunstiõpetajad Ida-Virumaal (Kunstiharidusühingu kevadine suurkogu)



Kunstiõpetajad Ida-Virumaal.
Anne Muinaste, Anne Aaspõllu, Märjamaa Muusika- ja Kunstikooli õpetajad , teevad kokkuvõtte
02.05.08 Õpetajate Lehes:

"Kunstiharidusühingu kevadine suurkogu, kus seekord keskenduti kunstikoolidele, toimus Jõhvis.
Suurkogu avati Jõhvi kontserdimajas, järgnesid huvitavad ettekanded, tutvuti majaga. Anneli Porri lammutas barjääre, mis võiksid takistada õpetajal õpilasi kunstinäitustele viimast. Majandusprobleeme ei käsitletud, pigem ettevaatlikkust näituse materjali suhtes. Võib-olla ei oota ees meelelahutus, vaid vajadus suhestuda muredega. Kaasaegse kunsti kõnekeel erineb klassikalise kunsti analüüsimisel kasutatavast, ja mis siis, kui ei oska tekkivatele küsimustele vastata? Tundus, et kõlama jäi vaatleja vabadus tõlgendada nähtavat vastavalt soovile.

Tartu Lastekunstikooli rohke pildimaterjaliga illustreeritud ettekanne tegevuskunstist pakkus huvi leidliku ideemänguga, millesse kaasati nii õpilased kui ka professionaalid, kes aitasid idee teostamisele kaasa (nt „Valguspuu” loomisel kasutati TÜ füüsikainstituudi lasereid, projektis „Linnud” tehti koostööd Kinobussiga).
Oluliseks peeti oma kunstigalerii olemasolu. Galerii asutamine kooli juurde käivitaski palju uusi loomingulisi protsesse.

Aira Rautso käsitles teemaõpet õppemeetodina Jõhvi Kunstikooli praktilise kogemuse näitel. Kompo­sitsiooni nähakse universaalse õppeainena, kus on võimalik kasutada kõikvõimalikke materjale ja tehnilisi võtteid. Tööprotsessis motiveerib lapsi tööde eksponeerimine kokkuvõtval näitusel. Läbiv teema aitab näitust tervikuks kujundada.

Õhtul jagati Jõhvi Kunstikoolis avatud ideid, tutvustati kasutatavaid tehnikaid. Eriliseks teevad sealse keskkonna ateljeed ka kunstiõpetajatele ning Jõhvi Kunstikooli esinduslik galerii, kus on võimalik eksponeerida ka õpilastöid.
Saime vahetada kogemusi Narva, Toila ja Ahtme kunstikoolis. Narvas jäid silma põhjalikud joonistused, julge ja temperamentne värvide kasutus ning huvitavad lahendused ruumilistes kompositsiooni ülesannetes. Pea kõik Narva kunstikooli õpetajad on hariduse omandanud Venemaal. Koolkondade erinevus kajastub ka õpilaste töödes ning rikastab meie kunstipilti.

Toila Muusika- ja Kunstikool on endale pesa leidnud gümnaasiumi ühes tiivas, paksude seintega endises teenijate majas. Tähelepanu äratasid toilalaste liiva­maali tehnikas tööd. Ahtme Kunstikool vaimustas Hiina laste graafika koguga. Ahtmes on juba aastaid korraldatud rahvusvahelist konkurssi „Kunst – mäng või looming”.
Ida-Virumaa kunstikoolides torkasid silma avarad ateljeed, eraldi skulptuuriklassid, galeriipinnad. Jõhvis oli igal õpetajal lisaks õppeklassile ka oma tööruum.

Oleme tänulikud Jõhvi Kunsti­kooli perele ja Mati Rautsole, kes Kunstiharidusühingu suurkogu organiseerisid. Mõlemad päevad olid hästi planeeritud, täis huvitavaid kohtumisi ja uusi kogemusi. "


NB!

Kunstihariduse Ühing alustas oma tegevust ametlikult 10.02. 2000.a. Ühingu eelkäijaks oli Eesti Kunstiõpetajate Ühing, mis asustati1988.a.

Jõhvi kontserdimaja avati 8.10.05. aastal. Arhitektid: Ra Luhse ja Tanel Tuhal, suurepärase akustika on kontserdisaalidele loonud Linda Madalik.