Friday 16 April 2010

Kus vajatakse praktilise disainiharidusega inimesi?


Tartu kunstikool on Eesti ainus kunsti kutseõppeasutus. Sarnast eriala õpetatakse veel Kuressaare ametikoolis ning sellega disaini kutseharidustasand Eestis piirdub, kirjutab Argo Kerb:
loe lähemalt ÕpL 16.04.2010

....murelikuks teeb üldhariduskooli kunstihariduse väga madal tase...
... Kadi Kreis tõi välja, et ka kõrgemasse kunstikooli astujate kunstitehnilised oskused ei erine põhikoolilõpetajate omadest. Küpsus ja ideed võivad olla erinevad, kuid siiski tuleb hakata pihta kunstiõpetuse A-st ja B-st. Mõtlema paneb ka fakt, et ainult umbes pooltel kunstiõpetajatel on erialane haridus. „Muusikatunnis ei tule keegi selle pealegi, et seda võiks anda füüsikaõpetaja,” leidis Kreis tabava võrdluse. „Võtame sellise tippdisaineri nagu Philippe Starck, kes tõi 1988. aastal plastmasstooli rämpsu- ja prahiseisusest välja! See ongi kunst. Kui ei oleks olnud Starcki ehk papa Plastikut, ei istuks me tänaseni plastiktoolidel.”
... Piret Paluteder küsis, miks peavad lapsed kunstitunnis käsu peale näiteks pajutudusid joonistama, millele Kreis lisas: „Tahaksin näha poissi, kes tahab seda teha.
Miks ei tohi poisid kunstiõpetuse tunnis disainida arvutimängutegelasi või muud säärast, mida nad ka vabal ajal joonistaksid? Eestis võib ju olla väga palju pühendunud kunstiõpetajaid, kuid tihti puuduvad neil vajalik aeg, ruum ja vahendid.”
------
... Visuaalselt üha koormatumas ning info ülekülluses siplevas maailmas suureneb vajadus inimeste järele, kes oskavad voolida meie keskkonda esteetiliseks, mugavaks ja kergemini hoomatavaks. Tõestuseks olgu või üle lahe selle aasta 1. jaanuaril loodud Aalto ülikool. Selleks panid leivad ühte kappi Helsingi tehnikaülikool, majanduskool ning disaini- ja kunstiülikool.
Elualade loend, kus vajatakse praktilise disainiharidusega inimesi on sama kirju kui Tartu kunstikooli õpilaste lõputööde nimekiri:
õppematerjalide illust­ratsioonid,
linnakeskkonda mõeldud liiklustõkised,
moodullamp,
keraamiline kell,
CD-plaadi ümbris,
ümberdisainitud malenupud,
rõivad,
prügisorteerimise piktogrammid ...