Monday 1 November 2010

Uued raamatud_TLKK õpetajate koolitusreisilt Soome (ARKKI)



Meskanen, Pihla: Pieni majakirja / Lasten ja nuorten kirjat - Harrastus- ja tietokirjat - L-N / Kirjaville

Oma maja on lapsen perusoikeus!
Oma maja kullan kallis!


Majojen tekeminen ja niissä oleskelu on ihanaa! Kukapa ei haluaisi omaa majaa?
Pieni majakirja esittelee kahdeksan majatyyppiä eri puolilta maailmaa. Antonia Ringbomin piirrokset näyttävät vaihe vaiheelta, miten majat voi itse rakentaa. Värikkäistä valokuvista näkee millaisia sovelluksia lapset ja nuoret ovat omin käsin rakentaneet.
Kirjassa on ohjeet seuraaviin majoihin: tiipii, kota, jurtta, kupolimaja, beduiiniteltta, tuaregiteltta, kaislamaja ja puumaja. Lisäksi kirjassa on ohjeet mm. tärkeimpien solmujen tekemiseen, kaislamaton kudontaan sekä tikkaiden ja köysisillan tekoon.
Pieni majakirja pohjautuu Arkkitehtuurikoulu Arkin majanrakennusleireillä yli kymmenen vuoden aikana saatuihin kokemuksiin. Arkin majaleirit ovat saavuttaneet vuosien saatossa valtavan suosion. Vuoteen 2005 mennessä leirejä on järjestetty jo 124 kappaletta ja niille on osallistunut yhteensä yli 2 500 lasta. Majaleirien ideana on alusta alkaen ollut tutustua todellisiin, eri kulttuurien kehittämiin majoihin sekä majanrakennustekniikoihin. Vuosien varrella Pihla Meskanen on tutkinut aihepiiriä ulkomaisesta ja kotimaisesta kirjallisuudesta, etsinyt tietoa majojen historiasta, rakentamistavoista ja käytetyistä materiaaleista.
Nyt majaleirejä on saman mallin mukaan alettu järjestää myös Ruotsissa, missä ne ovat saaneet suuren suosion.

Pihla Meskanen

Arkkitehtuurikoulu Arkin hallituksen puheenjohtaja Pihla Meskanen (s. 1970) on valmistunut arkkitehdiksi 2001 ja suorittanut pedagogisen jatkotutkinnon Lahden muotoiluinstituutissa. Hän on yksi Arkin kolmesta perustajajäsenestä ja ollut mukana suunnittelemassa ja kehittämässä majaleirejä alusta asti. Hän on lisäksi järjestänyt kymmeniä erilaisia arkkitehtuuriin liittyviä näyttelyitä ja tapahtumia. Pihla Meskanen on saanut mm Rakennustietosäätiön jakaman Pietilä-palkinnon arkkitehtuurikasvatuksen edistämisestä Suomessa. Syksyllä 2005 hänelle myönnettiin lastenkulttuurin valtionpalkinto.
« Palaa kirjan esittelyyn

Kirja tarjoaa mielenkiintoista tietoa majoista kautta aikojen ja kulttuurien --Kaikki esitellyt majat ovat helppoja rakentaa, mutta tarjoavat vaihtelua erilaisuudellaan
–Rakentaja 2007/12

“Tässä mainiossa kirjassa, joka on jonkinlainen puuha- ja tietoteoksen yhdistelmä, esitellään elävästi maailman majatyypit aina beduiiniteltasta mesopotamialaiseen ruokomajaan.Majanrakennus antaa lapselle itsevarmuutta ja kädentaitoja. Leikissähän huonoa majaa ei olekaan, kun sen ei tarvitse toimia suojana sateita ja kylmää vastaan. Aihepiiriltään majakirja on ajaton, selkeä ja tiivis.”
– Antti Immonen, Onnimanni 2006/3

“Vuosikymmeniin ei ole ollut saatavilla tällaista lapsille suunnattua rakentamisen harrastekirjaa, niinpä Pieni majakirja onkin suuri teko lastenkulttuurin saralla.”
–Marjo Vepsä, Maaseudun Tulevaisuus 13.10. 2006


“Majanrakennusta suunnittelevan lapsen näkökulmasta Meskanen kertoo kaiken olennaisen niin asumusten käyttäjistä, rakenteista kuin rakennusmenetelmistäkin.”
– Antti Immonen, Suomen Luonto 2006/Syyskuu

“Tähän havainnollisesti ja värikkäästi kuvitettuun kirjaan tarttuu mielellään vanhempikin rakentaja.”
–Marjo Vepsä, Rakennuslehti 2006/3
“Selkeät työohjeet ja piirroskuvat houkuttelevat majan tekoon, nyt vain pitäisi löytää paikka sille.”
–PK, Avotakka 2006/7

“kerrassaan viehättävä ja houkutteleva opas”
–Marja Kuparinen, Kirkko ja Kaupunki 2006/26

http://www.tammi.fi/kirjat/ISBN/9789513135591/

http://www.arkki.nu/index.php?page=news


Creating the Future publication

Arkkitehtuurikoulu Arkki on julkaissut 96-sivuisen teoksen arkkitehtuurikasvatuksesta. Julkaisussa arkkitehdit ja arkkitehtuurikasvatukseen erikoistuneet pedagogit eri maista esittelevät konkreettisia keinoja lähestyä arkkitehtuuria eri-ikäisten kanssa hyvin monipuolisin menetelmin, sekä pohtivat arkkitehtuurikasvatuksen asemaa yhteiskunnassa. Julkaisu sisältää 14 näkökulmaa arkkitehtuuriin ja arkkitehtuurikasvatukseen sekä 12 konkreettista toimintamallia.

Kirja on tilattavista Arkin toimistosta info (at) arkki.net hintaan 20€, sisältäen postikulut.

Creating the Future publication

Arkki, School of Architecture for Children and Youth has released a publication on architecture and design education. In this publication the conference speakers and workshop hosts from different countries present concrete methods for approaching architecture together with people of different ages, as well as discuss the position of architectural education for young people in society. The publication contains 14 viewpoints on architecture and architectural education for young people and 12 concrete action models. The texts are based on the lectures, viewpoints and workshops presented at the conference held on 3rd and 4th of September 2009.

Creating the Future - Ideas on Architecture and Design education publication now available à 20 € including postage. Order from info (at) arkki.net