Tuesday 14 May 2013

Haapsalus, muinasjutupealinna Kultuurikeskuses, kohtuvad ungari ja eesti kunstnike illustratsioonid

Loe:  

Eesti kunstnikke inspireeris enim Péter Dóka “Lillale printsess”, ungari omi Kätlin Kaldmaa “Lugu Keegi Eikellegitütre vihmapilvest”.
Haapsalu lastekirjaniku Aidi Valliku  muinasjutt “Kade päkapikk ja väike jõuluingel” on inspireerinud Sarolta Szulyovszkyt ja András Dánieli. “... lugu räägib hirmus kadedast väikesest päkapikust, kes ei raatsi lastele kommi anda, vaid sööb ise kõik nahka,” tutvustas Vallik, kes on jutu korra ette lugenud Haapsalu püha Johannese koguduse lastele. 

Ettevõtmises osalenud Ungari illustraatorite hulgas on nii tuntud ja tunnustatud kui ka noori tegijaid: Anna Holló, Kinga Rofusz, Katalin Szegedi, Panni Bodonyi, Gabriella Makhult, Jacqueline Molnár jt. Nende pilte inspireerisid  Eesti kirjanikud: Leelo Tungal, Aidi Vallik, Aino Pervik, Piret Raud, Kätlin Kaldmaa, Kristiina Kass, Tiia Toomet, Kerttu Soans ja Jaanus Vaiksoo.

Ungari autorite János Lackfi , Anna MenyhértiPetra Finy, Péter Dóka jt uudisloomingut illustreerisid Eesti  kunstnikud  Viive Noor, Juss PihoAnne PikkovMaara VintRegina Lukk-Toompere, Kerttu Sillaste, Katrin Erlich, Urmas Viik, Enno Ootsing, Jüri Mildeberg  , Piret Mildeberg jt.

Muinasjuttude illustratsioonide näitus on Haapsalu Kultuurikeskuses üleval pärast kuuajalist eksponeerimist Eesti lastekirjanduse keskuses ! (Pilte avamisest lastekirjanduse keskuses  näeb siin!)

Edasi  liigub näitus  Tapa ja Kuressaare linna, sügisest on näitus üleval Budapestis Petőfi kirjandusmuuseumis ja mitmes teises Ungari suurlinnas.

Haapsalu kultuurikeskuse fuajees avatud näitus juhatab sisse 24.–25. mail toimuva festivali “Muinasjutuvägi” ja jääb lahti 28. maini.